Auteur:

De Redactie

23 nov. 2016 - 20:47:23 Datum: 17 november 2016

Beroepskansen

Voelsprieten in het dagelijks nieuws

Een beetje ONA-begeleider houdt zijn oren en ogen open voor alles wat duidt op kansen voor de inburgeraars. Denk hierbij aan lokale nieuwsberichten waarbij vrijwilligers gezocht worden en berichten over bijzondere beroepen en bedrijven in de regio, maar ook alle mensen in je eigen netwerk. 
Je zult maar net die ene rattenvanger uit Bangladesh in je groep kunnen koppelen aan iemand van de muskusrattenbestrijding die in jouw buurt actief is.

Hieronder een paar berichtjes uit het recente nieuws. Laat je inspireren!

Winkels krijgen het moeilijk door de vergrijzing

Winkels krijgen het de komende decennia moeilijk door de vergrijzing, voorspelt onderzoeksbureau Q&A, vooral buiten de Randstad.
Dit biedt echter kansen voor winkels die hun omzet door de vergrijzing zullen zien stijgen, zoals opticiens. Want meer ouderen dan jongeren hebben een bril nodig. Ook boekenwinkels zullen meer verkopen.
Lees het volledige artikel op: http://nos.nl/l/214232

Vrijwilligerswerk biedt volop kansen

In de meeste buurten zijn er veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen en kansen op werk te vergroten. Maak hier gebruik van in je NT2- en ONA-traject. Vrijwilligerswerk zorgt voor activering, uitbreiding netwerk, taalcontact en oriëntatie op wensen en kwaliteiten. Houd hiervoor je lokale media in de gaten.

Ontwikkelingen bij gemeenten

De gemeente Amsterdam is een voortrekker op het gebied van het creëren van mogelijkheden voor vluchtelingen, maar zeker niet alleen in de groten steden zijn goede initiatieven. Ga met je eigen gemeente in gesprek over hoe de verschillende partners elkaar kunnen versterken. Neem een voorbeeld aan Drenthe, waar statushouders in een leer-werktraject aan de slag gaan bij Alescon. Taalonderwijs, inburgering en toeleiding naar werk worden hierin gecombineerd. De gemeenten Hoogeveen, Midden-Drenthe en De Wolden, de roc’s Alfa-college,  Drenthe College, de stichting ITOM en Alescon werken samen in dit project. Lees hier meer over dit project. 

In de opleiding Begeleider ONA komen nog veel meer ingangen aan de orde hoe je als ONA-begeleider beroeps- en opleidingskansen in je regio in kaart kunt brengen en hoe je daarmee met je ONA-deelnemers aan de slag kunt gaan.

Photo Gallery