Auteur:

De Redactie

24 aug. 2016 - 16:04:33 Datum: 19 augustus 2016

Doe-tips voor vrijwilligers ONA

Gratis lesmateriaal op www.hetbegintmettaal.nl/voor-inburgeraars/

In deze handreiking (ontwikkeld door ITTA) vindt u materialen en suggesties hoe u als vrijwilliger inburgeraars individueel of in kleine groepjes kunt begeleiden bij de Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (onderdeel inburgeringsexamen).

De handreiking bestaat uit drie onderdelen:

1) Een algemene Handleiding ONA voor vrijwilligers
2) Achtinfobulletins Doe-tips ONA voor vrijwilligers
3) Negen sets Praktijkopdrachten voor de inburgeraar

Klik hier om het pakket te bekijken op de website van Het Begint met Taal. U kunt de documenten ook direct downloaden via de pagina Documenten (voor leden).

Handleiding ONA voor vrijwilligers
In deze handleiding ONA voor vrijwilligers kunt u informatie vinden over hoe u de inburgeraars kunt begeleiden bij de eerste oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA). Naast achtergrondinformatie over inburgeren en ONA, vindt u algemene richtlijnen voor de begeleiding.

Doe-tips ONA voor vrijwilligers
De infobulletins genaamd Doe-tips ONA voor vrijwilligers zijn gegroepeerd rond onderwerpen waar inburgeraars al in een vroeg stadium van hun verblijf in Nederland mee aan de slag kunnen. In de Doe-tips vindt u informatie en suggesties voor tafelgesprekken en activiteiten. De praktijkopdrachten voor de inburgeraar staan in de Doe-tips, maar zijn ook apart beschikbaar voor de inburgeraar.

Praktijkopdrachten voor inburgeraars
Er zijn negen sets praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten vloeien voort uit de Doe-tips. U kunt de praktijkopdrachten voorbereiden met de inburgeraar vanuit de Doe-tips. Daarna kan de inburgeraar de praktijkopdracht zelf of samen met iemand anders uitvoeren. De inburgeraar kan op de praktijkopdrachten de datum invullen waarop hij de opdracht heeft uitgevoerd.

Wilt u meer informatie over de begeleiding van inburgeraars bij ONA? Bekijk dan hier onze opleidingsmogelijkheden.