Auteur:

De Redactie

21 feb. 2016 - 15:28:24 Datum: 19 februari 2016

Gemeente Wageningen wil vluchtelingen laten studeren met behoud van uitkering

Samenwerking gemeente en UAF

De gemeente Wageningen is een langjarige samenwerking aangegaan met UAF om de capaciteiten van hoger opgeleide vluchtelingen beter te benutten. De inzet is dat hoger opgeleide vluchtelingen straks snel hun achterstand kunnen inlopen ten opzichte van vakgenoten die in Nederland hebben gestudeerd.

Hoger opgeleide vluchtelingen kunnen in Wageningen studeren met behoud van een bijstandsuitkering. Mardjan Seighali, directeur van het UAF: “Vaak moeten vluchtelingen hier een deel van hun studie opnieuw doen. Wie ouder is dan 30 jaar en wil beginnen met een opleiding, kan geen aanspraak maken op studiefinanciering. Dan is de drempel wel erg hoog.” In de komende maanden worden de afspraken met het UAF verder uitgewerkt. Ook wordt onderzocht of meer vluchtelingen een stageplaats of baan kunnen krijgen bij een van de gemeentelijke diensten.

Momenteel studeren er weinig studenten met een vluchtelingachtergrond in Wageningen. Het UAF hoopt dat hier door de samenwerking verandering in gaat komen. Het UAF beroept zich op de rechten van de mens bij het ondersteunen van hoog opgeleide vluchtelingen om in Nederland te studeren. Met dertien gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, wordt al nauw samengewerkt (Wageningen is de veertiende gemeente). 

Bron: Nationale Onderwijsgids