Werkgevers, Syriërs, uitgevers...

Studiedag 24 maart 2017

Op vrijdag 24 maart 2017 is de derde studiedag ONA Portaal - voor ONA begeleiders die hun kennis willen verdiepen en ervaring willen uitwisselen. Anders dan de vorige studiedagen, duurt deze studiedag een hele dag (en dat voor dezelfde prijs!). Kijk hieronder voor het programma.

Download het programma als pdf.

Programma

9.30Inloop en materialenstands van de uitgevers
10.00Opening

10.15

Plenair deel 1: ervaringen van een Syrische inburgeraar

Muhammad Nachef deed bij TopTaal zijn inburgering en is net begonnen op de Vrije Universiteit. Hoe is hem dat gelukt? Welke knelpunten kwam hij tegen en wat waren zijn oplossingen? Welke hulp heeft hij gekregen en wat waren succesfactoren?
Hij deelt met ons zijn ervaringen in dit proces van integratie, oriëntatie en participatie.
Al doende zal ook ingegaan worden op culturele verschillen tussen het Syrische en het Nederlandse onderwijs en omgang tussen studenten en met docenten.

11.15

Workshopronde 1, keuze uit vijf workshops:

 1. Uitgevers Kleurrijker en Eenvoudig Communiceren presenteren hun producten
 2. Een nieuwkomer als werknemer!
 3. Hoe vind ik mijn ideale baan?
 4. Communiceren op laag taalniveau
 5. Collegiale intervisie

12.30

Pauze, materialenstands van de uitgevers en gelegenheid tot netwerken

13.30Plenair deel 2: Profiel Blik op Werk, tips van de examinatoren en woordenlijst
 • Toelichting op ontwikkeling rond profiel ONA Begeleiders, door Ingrid Luk van Blik op Werk. Aangevuld door toelichting op het nieuwe modulaire aanbod van ONA Portaal.
 • Bevindingen van de screeners bij DUO, slagingspercentages en aanbevelingen voor begeleiding rond de Resultaatkaarten.
 • Presentatie vertalingen woordenlijst.

14.45

Workshopronde 2, keuze uit vijf workshops:

 1. Uitgevers Coutinho en Boom presenteren hun producten
 2. Een nieuwkomer als werknemer!
 3. Hoe vind ik mijn ideale baan?
 4. Communiceren op laag taalniveau
 5. Collegiale intervisie
16.00Afsluiting

Locatie

Congrescentrum De Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2, Amersfoort. Deze locatie ligt op 5 minuten loopafstand van CS Amersfoort.

Kosten en aanmelding

Voor leden van ONA-Portaal  is de studiemiddag gratis. Niet-leden betalen € 175 euro voor de studiemiddag.
Lidmaatschap kost € 250 per kalenderjaar, btw vrij.
Op 24 maart zelf kunnen deelnemers zich alsnog aanmelden als lid, waarbij zij de resterende € 75 betalen.

U kunt zich aanmelden voor de studiedag via info@onaportaal.nl.

Toelichting op het programma

1. Uitgevers (Boom, Coutinho, Kleurrijker en Eenvoudig Communiceren)
Per workshop presenteren twee uitgevers hun producten. Er is gelegenheid tot vragen stellen, materialen bekijken en uitwisseling met de uitgevers over ervaring met het materiaal en tips voor verbetering/aanvulling.

2. Een nieuwkomer als werknemer!
Werkgevers Goed Werk en Alescon en Kaveh Pour (ONA Portaal)

Werkgevers van hoog- en laagopgeleiden vertellen uit eigen ervaring de do’s en don’ts met anderstalige stagiairs en werknemers. Wat blijkt een succesfactor voor het slagen van een werkrelatie met een bedrijf? Zij gaan ook dieper in op culturele verschillen en hoe je nieuwkomers en werkgevers daarop kunt voorbereiden vanuit ONA begeleiding.

3. Hoe vind ik mijn ideale baan?
Sylvie van den Meerendonk (ALIGHTcareers) en Bas Schuiling (ONA Portaal)

De meeste banen worden niet meer vergeven via vacatures. Door alleen te reageren op advertenties maak je maar weinig kans op een baan. Voor nieuwe Nederlanders geldt dit des te meer. Hoe kom je als nieuwe Nederlander wel aan het werk ? Wat zijn manieren die wel goed werken en hoe vind je je weg naar die passende baan en werkgever?

In deze workshop geeft Sylvie van den Meerendonk tips en tricks om de ideale werkgever te vinden. Sylvie is CMI- en NOLOC-registerloopbaancoach en sinds 2004 werkzaam als loopbaan- en outplacementcoach, trainer en ondernemersadviseur. Zij heeft al meer dan duizend mensen aan een leuke nieuwe baan geholpen.

4. Communiceren op laag taalniveau
Bregje Kaars Sijpesteijn (ONA Portaal)

Vindt u het ook moeilijk om inburgeraars iets uit te leggen op taalniveau A2? Of vindt u het moeilijk om goede coachingsvragen te stellen op A2? Wat is dat niveau A2 eigenlijk en hoe kunt u uw taalgebruik aanpassen?

In deze workshop gaan we dieper in op het taalniveau A2. U krijgt zicht op wat taalgebruik moeilijk of makkelijk maakt, wat uw eigen valkuilen zijn en wat helpt bij het communiceren op een laag taalniveau. We gaan concreet aan de slag met het oefenen in instructie geven, en het voeren van een mini-coachingsgesprek.

Deze workshop is vooral voor ONA begeleiders zonder NT2-opleiding bedoeld, maar staat natuurlijk ook open voor begeleiders met een NT2-achtergrond .

5. Collegiale intervisie
Uzelf en collega-ONA-begeleiders (onder leiding van Elwine Halewijn en Rudolf Everduim (ONA Portaal)

Tijdens deze ‘workshop’ zullen we in de grote ruimte gelegenheid creëren voor deelnemers om in kleine groepjes met elkaar te sparren over knelpunten die zij tegenkomen in de praktijk van hun ONA begeleiding en de oplossingsrichtingen te verkennen.

We stellen voor te werken volgens het model van de vijfstappenmethode, die even met elkaar zullen doornemen. Volgt u liever een andere methode? Dat is natuurlijk ook prima.

Terug naar overzicht